Ovako izgleda vlaško kolo za mrtve u kojem igra i pokojnik

Kolo za mrtve (Ora d’e pomana) je samo jedan delić ovog kulta, iskonski ritual koji se među vlaškim življem Timočke krajine održao do današnjih dana.

Opšte je poznata stvar da je vlaški kult mrtvih, bogatiji nego kod ostalih naroda u Evropi. Ono za šta možda niste čuli je – Kolo za mrtve (Ora d’e pomana)…

Reč je o samo jednom deliću ovog kulta, iskonskom ritualu, koji se među vlaškim življem Timočke krajine održao do današnjih dana.

Ono se priređuje u čast pokojnika isključivo nakon vaskršnjeg posta, najčešće drugog dana Uskrsa.

profimedia-0070018007

Foto: Profimedia

Vlaški kult mrtvih podrazumeva i određene rituale kada se pokojnik “priziva na ovaj svet”. Kolo za mrtve upravo tome služi: rodbina pokojnika, u centru sela, organizuje kolo za pomen pokojnika, gde je on “prisutan” u vidu fotografije koju neko od njegovih najbližih, igrajući u kolu, nosi.

Na sredini kola je postavljena trpeza sa raznim đakonijama i pićem. Tu je smešten i orkestar koji se plaća kao i za svaku drugu priliku, A Kolovođa je osoba iz najbliže pokojnikove familije.

Sliku pokojnika nosi muškarac ako je preminuli bio muško, odnosno žena, ako je bio ženskog pola, A Dok se kolo igra, pokojnikova familija daruje igrače, svakog ponaosob. Učesnicima u kolu takođe se daje piće, najčešće ono koje je pokojnik voleo. Igrači u kolu nose i torte i druge đakonije. Pokojnikovi ukućani daruju igrače i belim peškirima ukrašenim slatkišima.

Kolo za mrtve traje i po nekoliko sati, a nakon njega familija pokojnika priređuje večeru na kojoj zna da bude prisutno i po nekoliko stotina zvanica.

Učestvovanje u kolu za mrtve je kod Vlaha način odavanja pošte pokojniku.

Izvor: tvbest.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *