BOR JE PONOVO NAJZAGAĐENIJI U SRBIJI, ZAŠTO JE ŠIRA JAVNOST TEK DANAS REAGOVALA?

Bor, S.M. – Iako je gotovo ceo jun protekao u prekomernom aerozagađenju u Boru i okolini, iako je odbornik dr Predrag Balešević (VlašKa Narodna stranka) još pre nekoliko dana, u znak protesta, na sednici Skupštine grada, predao gradonačelniku Aleksandru Milikiću “teglu čistog vazduha”, ni jedan beogradski medij do danas nije reagovao. Do ovog trenutka vest o zagađenju preneli su Mondo, B92 i N1 sa pojedinostima od kojih se zavrti u glavi: sumpor dioksida je na mernim stanicima državne Agencije za zaštitu životne sredine u gradu i na periferiji (slično je i u najbližim selima – Slatina, Krivelj i Oštrelj) tri, četiri puta više od dozvoljenog. Rekord je čak osmostruko uvećanje od dozvoljene vrednosti zabeležene 28. juna u središtu grada, kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju. Izmereni su i opasni po zdravlje ljudi “viškovi” PM čestica sa teškim metalima: olovom, kadmijumom, arsenom i niklom.
Bor je danima, prema zvaničnim merenjima državne Agancije, živeo sa najzagađenijim vazduhom. A samo do početka ove godine nije bilo tako – disalo se punim plućima. Dve godine, s manjim prekidima, iz rekonstruisane topionice bakra i Fabrike sumorne kiseline, nije bilo prekomernog zagađenja. Država je u taj projekat, započet sredinom 2010, okončan negde 2015. godine, uložila 350 do 400 miliona evra (početna investicija iznosila je ukupno 135 miliona dolara), po nekim mišljenjima možda i više. Ipak, zasterela metalurgija nije konačno otišla u istoriju, niti je ugrađena savremenija tehnologija, niti je Bor, nakon više od jednog veka od postojanja rudnika, rešio bar jednu od nekoliko ekoloških katastrofa. Danas se, uprkos obećanjima, s novim strateškim partnerom iz Kine, posledice najbolje vide. Grad je opet pod oblacima zatrovanog vazduha iz matalurgije bivšeg RTB-a, građani pišu peticije, meštani okolnih sela najavljuju proteste i blokade, zvaničnici se stidiljivo oglašavaju. Danima je bilo i neshvatljivog ćutanja sve dok se nije oglasila opozicija, odnosno Narodna stranka i njen lider, ujedno i odbornik, Dragan Marković.

Gradonačelnik Bora je, na insistiranje novinara, pred sednicu gradske skupštine, izjavio da je razgovarao sa čelnicima kompanije Zijin Bor Copper, novog vlasnika kombinata bakra, koji su obećali da će problem rešiti u što kraćem mogućem roku s napomenom da su nasledili mnoge nedostatke u procesu proizvodnje. Potom je odbornik Vladan Novović, u direktnom TV prenosu, rekao: “Ovih dana u Boru vlada jedna vrsta genocida”. On je još podsetio da je “pri preuzimanju RTB-a u decembru prošle godine ostavljeno čisto nebo”.

U Borskom okrugu juče je održan sastanak odgovornih iz kompanije Zijin sa predstavnicima lokalnih i republičkih vlasti bez prisustva javnosti. Nije teško naslutiti o čemu se razgovaralo, ali danas nije zabaležen uobičajeni, prekomerni sadržaj otrovnih materija u vazduhu iznad grada.

Evo šta smo još, doduše nezvanično, saznali. Očigledno je da novi vlasnici svim snagama “guraju” veću proizvodnju bakra i zlata nego što sadašnji kapaciteti metalurgije mogu sve to da prihvate ( na primer, u maju je dobijeno više od 8.000 tona katodnog bakra, gotovo tri puta više nego u poslednje vreme RTB-a). Na taj način stvara se višak sumpor-dioksida koji ne može da se preradi u sumpornu kiselinu i neminovno odlazi u atmosferu. Ni to navodno nije tako strašno koliko su problematične najnovije havarije koje se uveliko otklanjaju. Naručena je i nova oprema. Ipak, stručnjaci smatraju, da sve to neće kompletno rešiti nedaće i da je neophodna nova, najsavremenija metalurgija koju je Zijin već obećao, ali koja ne može da se ugradi pre godinu i po, možda i dve godine.

-Kapacitet topionice i Sumporne je ograničen i zato je pitanje da li će moći da se prihvati uvećena prerada domaćih i stranih sirovina. To znači da ne možemo prerađivati koncetrate bakra izvan realnih mogućnosti. Ukoliko do toga bude dolazilo opet ćemo imati istu situaciju – višak zatrovanih gasova odlaziće u vazduh. Treba verovati, ako do doga uopšte bude dolazilo, da neće biti alarmantno kao u junu i ovih dana – uverava naš izvor.

Boranima preostaje da se nadaju. I da imaju tačne i blagovremene informacije, jer na to imaju pravo. Kvalitet života je u pitanju. U suprotnom, narod će (uglavnom mladi) – ne samo zbog egzistencije – u još većoj meri nego do sada odlaziti iz ovog, posve ekološki napaćenog, pa i uništenog grada.

Izvor: Solarismediabor.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *