PRVE ZVANIČNE REAKCIJE O ENORMNOM ZAGAĐENJU VAZDUHA U BORU

Bor, S.M. – Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić i načlenik Borskog okruga, Vladimir Stanković danas su, posredstvom lokalnih medija, zvanično reagovali na enormno zagađanje vazduha u gradu i okolini naglašavajući da su obavestili kompaniju Zijin Bor Copper i da preduzimaju i ostale neophodne mere. Oni su obavestili i nadležne republičke institucije, a očekuju i reagovanje iz bivšeg RTB-a čijom “zaslugom” je jutros na mernoj stanici kod Institutta izmereno osam puta veće zagađenje od dozvoljenog.

Danas je saopšteno da je od početka ovog meseca zagađenje gotovo svakodnevno i da su, sem sumpor dioksida, prisutne i PM 10 čestice koje sadrže teške metale koji se talože u plućima poput  arsena i kamijuma. Na mernom mestu u gradskom parku čak 20 puta u toku ovog meseca je izmereno prisustvo otrovnih čestica veće od zakonom dozvoljenog maksimuma.

 

Iz Narodne stranke stiglo je danas novo saopštenje u kome se podseća na zakasnelu reakciju gradonačelnika i načelnika okruga, kao i da je izostalo i zasedanje Štaba za vanredne situacije.

Našoj Redakciji građani se javljaju negodujući zašto se ne preduzimaju konkretne mere i zašto se ne zna kako je RTB prodat kineskoj kompaniji i kakve su obaveze strateškog partnera po pitanju zaštite životne sredine.

Fotografije: Bor 27.6.2019.

Izvor: Solarismediabor.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *