“Blumberg”: Švedsko-kanadski konzorcijum hoće projekat zlata i bakra “Timok”

Tanjug 08.05.2018. 20:28

Švedsko-kanadski konzorcijum “Lundin i Euro San Majning” dostavio je neprijateljsku ponudu rudarskoj firmi “Nevsun Risorsiz” od 1,2 milijarde američkih dolara (1,5 milijardi kanadskih dolara) za preuzimanje “Nevsunovih” poslova u Evropi, uključujući i projekat zlata i bakra “Timok” (Čukaru peki) u Srbiji.

Kompanija “Nevsun” iz Vankuvera je odbacila neželjenu ponudu, izveštava agencija “Blumberg”, i dodaje da su akcije “Nevsuna” nakon ove vesti danas naglo skočile, čak za 23 odsto.

Kako navodi njujorška agencija, “Euro San” je “bacio oko” na “Nevsunov” rudnik Biša u Eritreji, a Lundin na bakarno-zlatni projekat “Timok” u Srbiji.

“Timok pruža sansu ‘Lundinu’ da nadoknadi dugoročni rast proizvodnje koji je izgubio odlaskom iz Demokratske Republike Kongo, budući da se tržište bakra kreće u pravcu deficita ponude nakon višegodišnjeg ‘stezanja kaiša’ proizvođača kako bi se suprotstavili niskim cenama”, dodaje se u tekstu.

 

Švedsko-kanadski “par” je naveo da razmatra da potroši čak tri milijarde dolara na kupovinu novih aktiva u sektoru industrije metala, s obzirom da se cene oporavljaju.

Nedostatak novih rudnika bakra podrazumeva premiju na cenu za visokokvalitetne projekte kao što je “Timok”, a treba uzeti u obzir i “Nevsunovo” protivljenje prodaji.

“Lundin” je naveo da je u više navrata pokušao da privoli “Nevsun” na prodaju. Tako je prvu ponudu dostavio 7. februara, a drugu 25. februara, i obe su bile odbijene. Usledila je ponuda 3. aprila, a najnovija je bila 30. aprila.

“Nevsun” je danas saopštio da je njegov Upravni odbor jednoglasno odbacio predlog, uz obrazloženje da neobavezujuća ponuda potcenjuje njegovu imovinu.

Predložena cena bi predstavljala približno 29 odsto premije u odnosu na nivo od 3,87 kanadskih dolara po akciji na kom su “Nevsunove” akcije zaključene u ponedeljak na berzi u Torontu, prenosi “Blumberg”.

Izvor: Blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *