MAJA GOJKOVIĆ: Važno da pripadnici nacionalnih manjina izađu na izbore

BEOGRAD – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da je važno da pripadnici nacionalnih manjina 4. novembra izađu na izbore i izaberu najbolje članove svojih nacionalnih saveta, koji će u skladu sa zakonima Srbije raditi na poboljšanju obrazovanja i očuvanju i negovanju kulture, tradicije, jezika i pisma svojih sunarodnika.

Ona je kazala da nacionalni saveti nacionalnih manjina nisu zamena za političke stranke, niti će to ikada biti.

“Nacionalni saveti nacionalnih manjina, kojima su poverena javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisama u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalnih manjina na samoupravu u tim oblastima, nisu zamena za političke stranke, niti će to ikada biti”, kazala je Maja Gojković, a prenela Skupština Srbije.

Predsednica srpskog parlamenta podsetila je na usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

“Važno je da pripadnici nacionalnih manjina iskoriste svoja ustavna i zakonska prava, izadju na izbore i izaberu najbolje članove nacionalnih saveta”, poručila je Maja Gojković. Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće održani 4. novembra.

 

DJB i Srbijanski Vlasi predali listu za izbore u Majdanpeku

Pokret Dosta je bilo (DJB) i Udruženje gradjana “Srbijanski Vlasi” predali su opštinskoj izbornoj komisiji listu pod nazivom “Dosta je bilo – Upalimo svetlo” za izbore u Majdanpeku koji će biti održani 2. septembra, saopštio je danas DJB.

Nosilac liste od 12 kandidata za odbornike je profesorka engleskog jezika

Višnja Martinović. Rok za predaju lista za izbore u Majdanpeku istekao je sinoć, a Opštinska izborna komisija treba do 22. avgusta da proglasi zbirnu izbornu listu.

Izborne liste su proglasile i Srpska napredna stranka (SNS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Pokret Dveri, dok lista Socijalističke partije Srbije (SPS) još nije proglašena jer mora da ispravi nedostatke.

Izvor: (Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *