Struka i nauka o RTB-u Bor: „BORSKA REKA“ JE JEDINI SPAS I – SVETSKI RUDNIČKI DRAGULJ

Može li se među rudarima i PMS-ovcima postići konsenzus po pitanju spašavanja RTB-a Bor, bilo je osnovno pitanje na današnjem sastanku najiskusnijih stručnjaka koji su godinama i decenijama vezani za život i rad kombinata bakra i koji su se dokazali i u svetskim razmerama. Uvodne napomene imao je prof. dr Bora Daćić, nekadašnji priznati stručnjak borskog Instituta za bakar, poslednjih godina uspešan na Novom Zelandu. Nakon višesatne rasprave, najupečatljivija zapažanja svela bi se na konstataciju da ima šansi da se RTB-e sačuva i bez prodaje strancima, ali uz sigurnog strateškog partnera i novu strategiju razvoja i poslovanja.

-Od RTB-a ostali su jedino – ljudski resursi, kolosalno znanje koje je, nažalost, blokirano, nije iskorišćeno. Stručnjaci i nauka su odavno oterani odavde. Rudna ležišta su zapuštena i to je nepobitna istina. Ovde je preko potreban snažan strateški partner, neko ko može da pomogne u svim segmentima, ko može da krene od početka. Nije li to kompanija koja je već našla bogato ležište bakra i zlata u okolini Bora, u ataru Čukari Peku – čulo se u raspravi, uz napomenu – da ipak ima razloga za optimizam.

– Da bi se nekako izvukli iz katastrofe, najpre moramo promeniti ambijent poslovanja u celom sistemu, znači – potrebna je odgvorna država. Drugo: tehnološki gledano, RTB-e ima sjajan potencijal – rudno telo „Borska reka“. To je neviđeni prirodni dragulj. U svetu gotovo da i nema tako bogatih i kvalitetnih rudnih ležišta.Treće: neophodna je zdrava ekonomija, jer RTB-e je decenijama na budžetu Srbije. To nije smislio Spaskovski i zato nije samo on kriv za sadašnje stanje, on je nastavio tuđi posao. Preuzeo je „štafetu“. Četvrto: ekološki aspekt treba sagledati do kraja, jer nije sve u čistom vazduhu, opasno su zagađeni i zemlja i voda. Najzad: organizacija i kadrovi se rešavaju jednim potezom – energičnim isterivanjem politike iz firme. Politika je bila i ostala rak-rana RTB-a. Tu je i socijalni aspekt u koji se uključuje država, što olakšava proces – rekao je dr Branislav Mihajlović.

Razgovori iskusnih stručnjaka i odličnih poznavalaca Bora i RTB-a biće nastavljeni narednih dana, a ceo materijaj stići će do resornih ministarstava, Inženjerske akademije i Privredne komore Srbije.

Naslovna fotografija: dr Bora Daćić

Solarismedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *