„Kulturno nasleđe Vlaha u oblasti Mlave“ u galeriji Zavičajnog muzeja u Petrovcu

Otvaranjem izložbe „Kulturno nasleđe Vlaha u oblasti Mlave“, otpočela realizacija projekta „Buđenje svesti o nacionalnoj pripadnosti i kulturi Vlaha sa fokusom na mlade“.

U petak, 24. jula, u galeriji Zavičajnog muzeja u Petrovcu na Mlavi, otvorena je izložba „Kulturno nasleđe Vlaha u oblasti Mlave“. Na taj način projekat Saveta Evrope: „Promocija prava i zaštita nacionalnih manjina u jugoistočnoj Evropi“, koji finansira Evropska Unija, pokazao je svoj prvi rezultat.

Naime, opština Petrovac na Mlavi je, kao jedna od ukupno šest opština u Srbiji, s obzirom da su Vlasi najbrojnija nacionalna manjina na njenoj teritoriji , dobila sredstva za realizaciju projekta: „Buđenje svesti o nacionalnoj pripadnosti i kulturi Vlaha sa fokusom na mlade“ – u okviru kojeg je aktuelna izložba samo prva u nizu predviđenih aktivnosti i manifestacija koji će se realizovati do kraja tekuće godine u partnerstvu sa Nacionalnim Savetom Vlaha i angažovanim učesnicima na projektu: Zavičajnim muzejom  – Petrovac na Mlavi, Narodnom bibliotekom „Đura Jakšić“ iz Petrovca i Kulturno-prosvetnim centrom Petrovac.

galerija-vlasi-DSC_6643

Foto: Ivan Jovanović

Na  otvaranju  izložbe direktorka Zavičajnog muzeja, Milica Ilić, zahvalila se svim građanima petrovačke opštine koji su pomogli u realizaciji projekta i posebno Narodnom muzeju u Požarevcu, čiji predmeti iz etnografske zbirke koji su 60-ih i 70-ih godina prošlog veka sakupljeni na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, pored onih iz etnografske zbirke Zavičajnog muzeja i starih (uglvnom predratnih) fotografija koje je podario petrovačkom Muzeju gospodin Živorad Nikolić iz Melnice, čine postavku ove izložbe vanredno privlačnom.

Etnolog Danica Đokić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Požarevcu i autor izložbe, u svom obraćanju prisutnoj publici, istakla je jedinstvenost vlaške kulture u oblasti Mlave, ali takođe i značaj ove izložbe u predstavljanju Vlaha kao naprednih i građanski svesnih pojedinaca u periodu između dva svetska rata.

galerija-vlasi-DSC_6693

Foto: Ivan Jovanović

Gospođa Tanja Bošković iz Starčeva je svečanost otvaranja izložbe, odevena u originalnu tradicionalnu vlašku nošnju, dodatno ulepšala vokalnim izvođenjem jedne stare vlaške pesme, te je nakon uručivanja zahvalnica i poklona pomenutim pojedincima koji su pomogli u realizaciji projekta, izložba zvanično otvorena za javnost sve do 10. septembra 2015. godine.

Otvaranju su prisustvovali predsednik opštine gospodin Radiša Dragojević sa saradnicima, predsednik Skupštine opštine gospodinDuško Nedinić sa saradnicima, Načelnik opštinske uprave i rukovodilac Projekta “Buđenje svesti o nacionalnoj pripadnosti i kulturi Vlaha sa fokusom na mlade” Bojan Modrlanović.

Autor: Ivan Jovanović

IZVOR: EBRANIČEVO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *