SVETI SINOD SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE ODRŽAO SEDNICU SA PREDSTAVNICIMA NACIONALNOG SAVETA VLAHA

Dana 6. februara 2018. godine, na poziv Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog, gospodina Irineja, Sveti Sinod Srpske Pravoslavne Crkve održao je sednicu u Beogradskoj patrijaršiji u čijem su radu učestvovali predstavnici Nacionalnog saveta Vlaha, Radiša Dragojević, predsednik, Dragan Andrejević, predsednik Odbora za verska pitanja NSV, dr Siniša Čelojević, član IO NSV i predsednik Udruženja “Gergina” i Miletić Mihajlović, potpresednik NSV.

Tema sastanka je bila – uvodjenje vlaškog jezika u bogosluženje SPC, kao i nekanonsko delovanje Rumunske crkve na teritoriji istočne Srbije.

Predstavnici Nacionalnog saveta Vlaha su iscrpno i podrobno izvestili Sveti Sinod o potrebi uvodjenja bogosluženja na maternjem vlaškom jeziku, uz isticanje činjenice da je maternji jezik Vlaha – vlaški jezik, da je država Srbija jedina matica i domovina Vlaha Srbije, i da pripadnici Vlaške zajednice za svoju crkvu smatraju jedino Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Pred Svetim Sinodom prvi put je od kada postoji Srpska Pravoslavna Crkva (od pre 800 godina) , izgovorena je molitva Oče naš na vlaškom jeziku .

Sveti Sinod podržao je inicijativu predstavnika Nacionalnog saveta , te da će Svetom Saboru SPC, koji treba da donese konačnu odluku o iznetim predlozima, izneti stavove Vlaške zajednice i podržati ih.

Izvor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *